Over Griet

Griet zag het levenslicht op 22 november 1978. Ze was de jongste spruit in de familie. Twee broers en een zus waren haar voorafgegaan. Haar vader had het kweken van het witte goud uit de zwarte grond, ook witloof genaamd, tot een kunst verheven, maar hij wist toen nog niet dat hij met Griet een goudklomp ten geschenke had gekregen. Maar goud moet blinken en dat gaat slechts mits een werk van lange adem en mits een uitgekiende techniek.

Griet groeide op tussen de appelbomen en het witloof in de rand van Leuven en puberde in het Heilig Hartinstituut in Heverlee. En ze bekwaamde zich daar in de afdeling Techniek-Wetenschappen. Daarna volgde ze een opleiding Verpleegkunde in Leuven. Drie jaar later behaalde ze haar diploma, maar kwam tegelijkertijd tot het besluit dat de werkomgeving nogal steriel en tamelijk humorloos was. Daarom besloot ze het Leuvense studentenleven te ruilen voor een Antwerps avontuur: reclamevormgeving! Een rare combinatie, zal men zeggen: techniek-wetenschappen, verpleegkunde, reclame! Maar dat zou allemaal nog puik van pas komen.

Want in de Karel de Grote-Hogeschool botste ze op André Nollet, een schitterende cartoonist uit Gent. Zijn enthousiasme was aanstekelijk; Griet werd besmet met het tekenvirus. Toen wist ze het: dit wil ik doen! Na vier jaar studeerde ze weer eens af, en deze keer met een eindwerk over … cartoons. Meteen ging Griet aan de slag. Het viel nu allemaal mooi in de plooi: de techniek, de vrouwelijke kijk op de zorgelijke en minder zorgelijke dingen des levens, de humor van de cartooniste. De goudklomp begon te schitteren. En dat in een tekenaars- en cartoonistenwereld waar de mannen het hoge woord voeren. Want Griet – het is maar dat u het weet – is een van de weinig vrouwelijke Vlaamse cartoonisten!

Tekst door: een fan van het eerste uur